Vogelmaatschappij De Zanglijster VZW Leefdaal

Even kennismaken?

Bij de stichting in 1960 werd het eerste jaar ingezet met acht leden, het jaar nadien telde men er veertien en nooit nog is het aantal leden met bijna 100% toegenomen in een jaar tijd. Nog een jaar later telde men twintig leden en gestaag bleef het groeien, in 1979 sprong het ledenaantal over het magische getal “100”.

De begintijd was deze van de witloofkopers die per fiets van teler naar teler reden om het geoogste witloof bij opbod op te kopen aan de put, en van het jaarlijks witloofbal. Het was ook de tijd van de plaatselijke handelsbeurzen, toen “exposities” genoemd, waaraan elke gevestigde handelaar van de gemeente en omliggende deelnam. Daartussen ging de “Vogelenbond” met een eigen “expositie” van start, eentje gewijd aan vogels van eigen kweek.
Het succes bleef niet uit en de jaarlijks wederkerende “vogelententoonstelling” was algauw een blijvende waarde geworden in het uitgangsleven van de gemeente Leefdaal, zodanig zelfs dat dit evenement nu een der grootste in zijn soort is geworden in de regio. De doelstelling van De Zanglijster bestaat nog steeds uit het kweken en tentoonstellen van vogels om aldus een steentje bij te dragen tot het behoud van het vogelbestand.

Het was echter niet steeds alles rozengeur en maneschijn. Zij die er bij waren herinneren zich best nog de zalen van toen waarin de eerste tentoonstellingen werden gehouden en waarin met kachels en/of gasbranders dag en nacht moest worden gezorgd dat de vogels niet te lijden hadden van de (eerste) koude. De vriendenclub die De Zanglijster ondertussen was geworden, kreeg ook zware tegenslagen te verwerken, zoals het overlijden van drie der leden in 1970, amper tien jaar na de start.

Vermeldenswaardig is zeker de samenwerking met de plaatselijke basisschool. Ter gelegenheid van de jaarlijkse tentoonstelling tekenen of knutselen de leerlingen een schets, figuur of andere afbeelding van (een) vogel(s) en deze creaties worden na evaluatie door kenners ter zake (er zijn prijzen te winnen), opgehangen in de zaal waar de tentoonstelling van de vogels doorgaat. Deze samenwerking is zowat een traditie geworden, samen met het vieruurtje dat op zondag wordt aangeboden aan de leden van de Seniorenbond.

Er is veel veranderd in al die jaren sinds de stichting van De Zanglijster, maar de leden van deze vereniging blijven zich telkens opnieuw inzetten, niet alleen om onder vrienden een hobby te bedrijven, maar zij zijn tevens bekommerd om de natuur in het algemeen en meer speciaal om de, zij het in mindere of meerdere mate bedreigde, in vrijheid levende vogels. Door het uithangen van vogelkastjes willen zij deze vogels een betere bescherming bieden tegen weer en wind om hun kroost groot te brengen en door het opstellen van beschermde voederplaatsen zorgen zij ervoor dat sommige, vooral kleinere vogelsoorten het niet nog moeilijker hebben om gedurende de winter aan voedsel te kunnen komen, enz. enz.

Ook u kan kennis maken met De Zanglijster. Heeft u interesse of wenst u inlichtingen, neem contact op met ons en bel: 016 480741

Willy Wauters

 

Website: www.zanglijsterleefdaal.be

1 Reactie op Vogelmaatschappij De Zanglijster VZW Leefdaal

  1. Jean Troisfontaine schrijft:

    Dit jaar wordt de rozenkrans gebeden op 10 Mei 2012 om 19 uur
    er achter een hapje en een drankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.