Toerisme

Als toerist bent u zeker ook geïnteresseerd in volgende activiteiten:


Wat moet een toerist, die over één dag beschikt, te Leefdaal zeker bezoeken?

Ongetwijfeld drie gebouwen: De Sint Verona of Kruiskapel, het kasteel en de Sint Lambertuskerk.

De H. Kruiskapel, vroeger een parochiekerk, is gebouwd rond het jaar 900. Het is ongetwijfeld het oudste gebouw uit de streek. Het kende een rijke geschiedenis en ook een aantal verbouwingen. Door de restauratie van 1951 is het opnieuw een maasromaanse basiliek geworden, zoals het vroeger in zijn glorietijd was. Velen zullen verbaasd staan over de eenvoudige charme van het interieur.

kasteel4Het kasteel is uiteraard een must. De oudste gedeelten dateren uit de 13de-14de eeuw. De oude burcht is op het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw omgebouwd tot een lustkasteel in een uitermate mooie omgeving.

Met enige aarzeling heb ik de Sint Lambertuskerk pas op de derde plaats gezet. Natuurlijk is zij jonger dan de H. Kruiskapel al dateert ze wel uit de 12de eeuw. Vele verbouwingen hebben haar uiteindelijk erg veranderd. In het sierlijke interieur vindt men alle kunststijlen harmonisch samen. Alleen al het schilderij van G. De Crayer op het hoofdaltaar is een ommetje waard.

Hoe te bezoeken?

Het liefst tijdens een wandeling omdat men dan ook kan genieten van de nog landelijke natuur en van een aantal andere bezienswaardigheden. Misschien twee suggesties: een korte of een lange wandeling. Bij de kortere blijft men in het dorpscentrum en moet men de H.Kruiskapel afzonderlijk bezoeken. Men vertrekt aan de kerk. In de omgeving vindt men belangwekkende voorbeelden van vroegere landelijke bouwkunst: Dorpstraat 516 (1735), Kerkkring 4 (1774), Kerkkring 1 (rond 1798) en A. De Vriesestraat 4 (Eerste helft 19de eeuw).

Langs de statische dreef met de schuttersweide komt men aan het kasteel dat men alleen van buitenaf kan bewonderen. De terugkeer kan gebeuren langs de A. Devriessestraat waarbij men telkens de eerste weg links neemt.

En de langere wandeling?

Wie over wat meer tijd beschikt kiest het best de Sint Veronawandeling. Het eerste gedeelte valt samen met de kortere wandeling. Vanaf het kasteel volgt men de Voer tot Sint Verona om langs de Poelstraat en het leemplateau tussen Voer- en IJsevallei terug te keren. Men krijgt na de groene Voervallei een merkwaardige holle weg te bewonderen en daarna schitterende vergezichten over het weids golvende open landschap.

Andere langere wandelingen: Raffelbergwandeling en Putteboswandeling.

Nog een suggestie?

Als het even kan, wandel dan op een van de twee zondagvoormiddagen na 24 juni. Dan heeft men de gelegenheid de koningsschieting van een van de plaatselijke jongmansgilden bij te wonen. Een unicum.

Willy Brumage (Toeristische gids)

 

5 Responses to Toerisme

 1. Paulien schrijft:

  Beste,
  Op jullie website is nergens de recente oppervlakte van Leefdaal te vinden, of wel ?
  Groetjes.

 2. Fodderie schrijft:

  ik vind leefdaal prachtig.

 3. kdhkjdsf schrijft:

  Leefdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.