22 april – Erfgoeddag – Wandel mee door Leefdaal

Ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseert de Erfgoedkamer op 22 april ‘Wandel en kies’, een erfgoedwandeling in Leefdaal. Tijdens de wandeling zal niet enkel aandacht worden besteed aan de monumenten, maar ook aan het landschap als erfgoed.

De wandeling begint aan de Sint-Lambertuskerk in Leefdaal met een korte rondleiding in de kerk. Via de Voervallei gaat het dan naar de Sint-Veronakapel voor een bezoek aan de site van en een rondleiding in de kapel. Onderweg wordt de aandacht ook even gevestigd op het Kasteel de Liedekerke en de Vroenhoeve. De plateaurest tussen Voer en Dijle met zijn weids panorama leent zich tot een aangename terugtocht naar de kerk van Leefdaal.

Onderweg zijn in het landschap heel wat interessante elementen het bekijken en het overwegen waard, zoals onder meer de gekanaliseerde en meanderende Voer, bronnen en waterwinning, droge delle (dal) met vloedgracht en wachtbekken, erosiegevoelig akkerland en holle wegen, …

 • Vertrek: om 14 uur aan de kerk van Leefdaal
 • Afstand: ca. 4,5 km
 • Goede wandelschoenen gewenst, zeker bij of na regenachtig weer
 • Gids: Jan Jansen

Meanderende Voer tussen kerk en kasteel (foto Jan Jansen)

Sint-Veronakapel (foto Wouter Hagens)

Holle weg Korbeekstraat richting plateau (foto Jan Jansen)

 

Dit artikel is geplaatst in Activiteiten, In de mail, Toerisme. Bookmark de permalink.

2 Responses to 22 april – Erfgoeddag – Wandel mee door Leefdaal

 1. Gülcher, ernst schrijft:

  vertellen jullie op deze wandeling ook iets over de watermolen?

  • admin schrijft:

   Dat weet alleen de gids!
   Je kan al wat info over de molen vinden op molenechos.org al is de info nogal summier en niet helemaal accuraat. Hij zou opgericht zijn “voor 1686” en is/was eigendom van de bewoners van het nabijgelegen kasteel, de familie de Liedekerke, zo staat er. Die hebben de molen alleszins niet opgericht zoals men hieruit zou kunnen afleiden, zij bewonen het kasteel immers “slechts” sinds 1775. Het is allicht de familie de Merode die de watermolen oprichtte, zij waren baas op het kasteel van 1450 tot 1661.
   De molen is niet meer toegankelijk. Dat was hij wel nog tot 1969 omdat … de chirojongens er tussen 1953 en 1969 mochten huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*