Lodewijk I van Leefdael

Lodewijk I, de zoon van Alix van Leefdael en Roger d’Hauterive, leefde rond 1200 in Leefdaal op de toenmalige versie van het kasteel en zorgde uiteindelijk voor een uitvoerig nageslacht dat in zowat alle belangrijke europese adellijke families een rol speelde.

Wist u dat hij een grootnonkel is (16e generatie) van Koning George van Engeland? Een verre grootvader (19e generatie) van Prins Charles en eveneens een verre grootvader (20e generatie) van Lady Diana? Bovendien een grootnonkel (24e generatie) van Winston Churchill en een grootvader (20e generatie) van koning Juan Carlos van Spanje.

Tenminste, dat blijkt uit de opzoekingen van een zekere Jamie Allen, immens maar allicht toch onvolledig, en ik nodig u uit er zelf in rond te dwalen.

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Lodewijk I van Leefdael

 1. Johan Morris schrijft:

  Naar aanleiding van speurwerk voor de website http://www.jefkes.be voeg ik er graag het volgende aan toe, waaruit moet blijken dat Leefdaal in de tijd van Lodewijk en zijn voorvaderen het epicentrum was van de wijde omgeving:

  In zijn testament van 21 november 1283 laat Lodewijk van Leefdael belangrijke sommen geld na aan de minderbroeders te Nijvel, Tienen, Sint-Truiden, Maastricht, Diest, ‘s Hertogenbosch en aan diverse kloosters en hospitalen in Leuven en Brussel. Aan de parochiepriesters binnen zijn jurisdictie geeft hij een dertigjarige (!) rente. Dat blijkt ten gunste te zijn van pastoors en kapelanen in Leefdaal, Vossem, Duisburg, Neerijse, Korbeek, Bertem, Vroenberg (=SinteFroene), Meerbeek, Everberg, Erps-Kwerps, Humelgem, Steenokkerzeel, Melsbroek, Wolvertem, Emde, Londerzeel, Rossem, Rode, Sterrebeek en Kortenberg.

  De familie “van Leefdaal” huisde in het kasteel van (minstens) 1050 tot circa 1350. Dan kwamen achtereenvolgens de families Swaef (door aankoop) en van Pietersheem (door huwelijk) er wonen.

  Van circa 1450 tot 1661 was de familie de Merode baas over Leefdaal en omstreken. Daarna verplaatste de familie haar “hoofdzetel” naar Westerlo.

  Van 1661 tot 1679 was de familie Helman eigenaar van het kasteel.

  In 1679 werd het (door huwelijk) gedurende 100 jaar de vaste stek van Jan van Broekhoven de Bergeyck en zijn afstammelingen.

  In 1775 huwde Lucie de Brouchoven de Bergeyck met graaf Gerard de Liedekerke en sindsdien wonen de graven de Liedekerke op het kasteel van Leefdaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.