Wapenschild van Leefdaal

Leefdaal werd tijdens de XII eeuw Levendale en Levedale genoemd. Het betekent vallei der rozelaren of meer waarschijnlijk vallei van de Levenbeek (1). Meer fantastische etymologieën maken van Levendale de vallei van het leven of leiden deze naam af van de Levasken, een stam onderworpen aan de Nerviërs.

De legende heeft de oorsprong van het geslacht van de heren van Leefdaal verfraaid. Tijdens de XI eeuw zou Olivier van Leefdaal, de zoon van graaf Hendrik van Leuven, Godfried, die door de koning van Bulgarije gevangen was in Armenië, verlost hebben.

Alice van Leefdaal ondertekende in 1138 een gift van René van Jauche aan het klooster van Honnecourt (2). Het domein waarvan hij de naam droeg, kwam vervolgens aan het huis van Hauterive toe door het huwelijk van de enige dochter van Hellin, heer van Leefdaal, met Roger, jongste zoon van Clerambaud de Hauterive (3).

Zegel van Leefdaal aan oude akte

Louis van Levedale werd amman van Brussel benoemd door hertog Hendrik I. Hij werd voogd van Leefdaal en bezat, behalve een groot deel van dit dorp en van Vossem, ook de heerlijkheid Impde in Wolvertem.

Hendrik van Levedale was burgemeester van Vilvoorde in 1239 en amman van Brussel in 1244. In 1312 werd Roger van Leefdaal heer van Perk en kastelein van Brussel. Arnoul III stierf zonder opvolger, en zijn goederen kwamen aan zijn bloedverwant Geraard, heer van Vosselaar. Guillaume, heer van Petershem en gehuwd met Elisabeth, dochter van Roger van Leefdaal, verkocht Leefdaal in 1381 aan Nikolaas Swaef.

Beatrijs van Petershem, dame van Leefdaal in 1448, huwde met Richard van Merode. Zij hadden vier zonen. De oudste, Jean, erfde het grootste deel van de goederen. Leefdaal bleef van zijn afstammelingen tot in de XVII eeuw. Maximiliaan van Merode-Deynze verkocht de baronie Leefdaal aan Filips Helman. Die schonk haar aan zijn dochter Anne-Françoise ter gelegenheid van haar huwelijk met Jan van Broekhoven, graaf van Bergeyck. In 1679 verbond koning Karel II aan de heerlijkheid van beide echtgenoten de titel van baronie.

Nikolaas van Broekhoven, graaf van Bergeyck, werd Baron van Leefdaal in 1718. Hij stond deze heerlijkheid af aan zijn zoon, die alleen maar dochters naliet. Een van hen, Catharina-Françoise, verkreeg de baronie Leefdaal in 1773 en huwde met de graaf van Wonsheim. Haar zuster, Lucie, werd de echtgenote van graaf Geraard van Liedekerke, wiens nakomelingen het kasteel van Leefdaal kregen.

De heren van Leefdaal richtten een schepenbank op, die in beroep ging in Leuven. Later, in 1491, werd ze onderworpen aan de magistraat van Vilvoorde. In 1275 en in 1303 droeg het zegel een vijfbladige versiering overdekt door een netwerk van gekruiste lijnen. Het oorspronkelijk wapen van de familie van Leefdaal droeg drie rozen. In 1275 zegelde Ludovicus miles et dominus de Levedale met een schild met drie rozen, met vrijkwartier over alles heen, getralied en voorzien van een zoom. De schepenen van dezelfde heer zegelden met een schild met een enkele roos.

Gelre gaf aan de Here van Leefdale van goud met drie rozen van keel, geknopt van lazuur, met vrijkwartier over alles heen van keel met zilveren adelaar, gebekt en gepoot van lazuur (4).

De hertogen van Brabant bezaten in dit dorp een zeer uitgebreide rechtsmacht en vele cijnzen. In 1261-1262 oefende Rodolf van Spout in Leefdaal en in Vossem de functie van meier van de hertog en hertogin uit. Onder die titel vormde hij een tweede schepenbank waarvan het zegel versierd was met een klimmende leeuw en dat het opschrift  S. Scabino-rum ducis de Levedale droeg (5).

Het Koninklijk Besluit van 5 maart 1954 kende aan de gemeente Leefdaal het schild van goud toe met een vijfblad van keel, geknopt van lazuur. Hetzelfde schild dat in 1275 en 1344 de schepenzegels blazoeneerde en in 1393 het zegel van de schepenen van damoiseau Guillaume, heer van Petershem en Leefdaal en tijdens de XVI eeuw dit van messire de Merode .

(1) Carnoy: O.N.C.B. deel 2 blz. 397
(2) De Carpentier: Histoire de Cambrai et du Cambresis, deel 4 blz. 82
(3) Reiffenberg: Monuments pour servir à l’histoire des provinces deel 1 blz. 389
(4) J. Th. De Raadt: S.A.P.B. deel 2 blz. 325 en 326
(5) Wauters: Histoire des environs de Bruxelles, deel 3 blz. 449-450

Willy Brumagne.

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

4 Responses to Wapenschild van Leefdaal

 1. Pingback: De non van Oirschot | Wreed en Plezant

 2. Pingback: Wanneer zijn de Jefkes van Leefdaal precies ontstaan? | Jefkes, Pekes en Mekes Leefdaal

 3. Monique Derom schrijft:

  De foto hierboven van de Harmonie. Wanneer is die genomen? Waarschijnlijk bij het kasteel, te zien aan de 2 struiken achteraan.
  Is er nog iets over geweten?

 4. Johan Morris schrijft:

  De foto’s bovenaan wisselen bij elk bezoek aan de pagina…
  De foto waarop je alludeert is een fragment van een groepsfoto van de Fanfare Sint-Lambertus – niet van de Filharmonie – gemaakt in 1927. Er staan 128 mannen op die bijna allemaal werden geïdentificeerd met naam en bijnaam.

  Er bestaat een gelijkaardige groepsfoto van de Filharmonie, genomen in 1935 in de tuin van Victor De Keyn, achter het “café de la Station” (bij Geste). Ook daar zijn 122 van de 126 mannen geïdentificeerd. En ook daar geen vrouwen toegelaten, dat is ondertussen wel even anders …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.