De kapel van OLV van Troost

Op de hoek gevormd door de Mezenstraat en de L. Van Buekenhoudtstraat staat de kapel van OLV van Troost. Het is een rechthoekig bakstenen gebouwtje met een gebogen achtergevel. De grote rechthoekige deur is omzoomd met grijze klampsteentjes. Bovenaan vermeldt een ruitvormige steen de bouwdatum: 1856. Binnen op een soort altaar met vooraan een halfverheven vrouwenhoofd staat een relatief grote Onze Lieve Vrouw van Troost. Begin 1970 heeft een notaris bij de afwikkeling van een erfenis de inboedel weggehaald: twee vazen in Brussels porselein met kunstbloemen onder een glazen stolp, een altaardoek, de kroon en de klederen van het Mariabeeld.

Volgens de overlevering heeft de familie Vanhamme de kapel gebouwd als dank voor de genezing van een kind aangetast door de pest. Het verhaal strookt niet volledig met de werkelijkheid. Hendrik Vanhamme, de vermoedelijke bouwheer, was de pachter van de Dreisaardhoeve bij de kerk. Hij stierf als vrijgezel in 1870. De pest kwam in de 19deeeuw bij ons niet meer voor, maar de cholera woedde in 1849 en in mindere mate in 1855.

OLV van Troost

Pachter Vanhamme was een grootgrondbezitter. Alleen erg welgestelden bezaten de middelen om een dergelijk gebouwtje te bekostigen. Midden de 19de eeuw heerste doffe armoede, met bijwijlen voedselgebrek en opstoten van ziekte epidemieën, bij de meerderheid van de bevolking. Zij vond troost in de godsdienst die een heropleving kende. Kennelijk lag deze toestand aan de basis van verschillende bedehuisjes in onze streek. De directe aanleiding van de bouw te Leefdaal was ongetwijfeld de afkondiging in 1854 van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

De bouwplaats was de hoek van een grote weide die pas rond 1900 is verkaveld. De familie Vermijlen richtte op haar deel een fraaie woning op. De kapel kwam in de voortuin te liggen, maar bleef met een perceeltje grond in het bezit van de erfgenamen Vanhamme. Het echtpaar Victor Vermijlen-Irma Debeer kocht het geheel aan in 1970. Zij en hun kroost hebben de kapel altijd keurig onderhouden. Na de dood van beide ouders verkochten de kinderen de vroegere gezinswoning samen met de kapel. De nieuwe eigenaar beloofde de oude traditie van zorgvuldig beheer verder te zetten.

Willy Brumagne.

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.