Het vroegere gemeentehuis

Gemeentehuis - pentekening

Pentekening van Marcel Michiels

Het vroegere gemeentehuis van Leefdaal is opgetrokken in 1868-1869, samen met het achterliggende gebouw, dat aanvankelijk een school was met twee leslokalen. Klaarblijkelijk heeft het gemeentebestuur gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor de schoolgebouwen, om tegelijkertijd een nieuw gemeentehuis op te trekken. Het moest ook dienst doen als woning voor het schoolhoofd en als reserveleslokaal. Op die wijze was een geldelijke tussenkomst van de hogere overheid verzekerd.
De tweede helft van de negentiende eeuw kan men de tijd van het historisme, en in dit geval van het eclecticisme, noemen. De architect liet de meest uiteenlopende vormen, technieken en verhoudingen uit het verleden samensmelten precies alsof zij altijd op die manier hadden bestaan.

Voor de openbare gebouwen nam men vooral de Franse Lodewijk-stijlen als vertrekpunt. Het gemeentehuis bevat elementen van de Lodewijk XV stijl, de rococo, en de Lodewijk XVI stijl, het classicisme. Tot de eerste groep behoren de middenrisaliet met het klokvormige fronton en de steekbogen boven de deur en vensters. De strakke regelmaat en symmetrie van de voorgevel heeft men eerder van de neo classicistische herenhuizen overgenomen.

Het geheel had allure, vooral tussen de toenmalige lage woningen. Dat was de bedoeling. Het gebouw moest het gezag en de uitstraling van het bestuur beklemtonen door zijn pronkgevel, zijn statige buitentrap en toegang en de fraaie binnentrap. Dit gemeentehuis is een van de best gelukte tussen de vele die destijds in de dorpen zijn gebouwd.

Willy Brumagne.

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.