Het Schepershuis, Kerkkring 4

Het Schepershuis, ten noorden van de kerk is gebouwd rond 1774. Terwijl het woonhuis “In den herdt” op het dorpsplein (Dorpstraat 516), dat opgetrokken is in 1735, nog volop tot de plaatselijke traditionele zand- en baksteenstijl behoort, toont het schepershuis al vele kenmerken van de Lodewijk XV- of rococostijl.
Na 1750 verbeterde de economische toestand ook op het platteland geleidelijk. De welgestelde bovenlaag van de bevolking begon fraaie, grote woonhuizen te bouwen, die beinvloed waren door de toonaangevende Franse cultuur. De kunststijlen kregen de namen van de regerende Franse vorst. Van 1723 tot 1774 was dat Lodewijk (Louis) XV. Buiten zijn land noemde men de stijl die zijn naam kreeg meestal het rococo. Het was vooral een uiting van een verfijnde levenskunst.

Het Schepershuis bezit nog traditionele kenmerken zoals het gebruik van de plaatselijke zand- en baksteen. De Franse invloed is merkbaar in de evenwichtige structuur en de hoogte van het gebouw en in de mooie ingang met steekboog en brede, diepliggende voegen in de omlijsting. Het geheel is een sierlijk en bevallig compromis tussen oud en nieuw.

Het huis kende een belangwekkende geschiedenis. Het is gebouwd door Thomas Veeckmans, schaapherder van het kasteel, op grond in erfpacht van Catharine-Francoise de Brouchoven, gravin van Bergeyck en barones van Leefdaal. De bewoners van het huis betaalden haar, en later haar opvolgers, een jaarlijkse vergoeding. Zij verviel pas toen het huis in het bezit kwam van graaf Jacques de Liedekerke, een van deze opvolgers.

Gelukkig restaureerde graaf Jacques het vervallen huis grondig. Spijtig genoeg liet hij het verfraaien met witstenen raamomlijstingen en ontblootte hij de muren, die vroeger witgekalkt waren.

Het Schepershuis herbergde vele decennia lang een winkel en een drankgelegenheid met logiesmogelijkheden. De vroegere Waalse bedevaarders naar de H.Hubertus in de parochiekerk maakten elk jaar graag gebruik van de geboden diensten. De Zwitser J. Weiss betaalde rond 1935 zijn logies met een schilderij dat nu de woning versiert van Maria Veeckmans, afstammelinge in rechte lijn van de bouwer van het huis.

Willy Brumagne.

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.