Het kasteel van Leefdaal

pentekening van Marcel Michiels

Het kasteel van Leefdaal was vroeger het centrum van een middeleeuwse heerlijkheid. Een heerlijkheid was een grondgebied, bijvoorbeeld een dorp, waarover een heer de plak zwaaide.

De eerste heren van Leefdaal in de dertiende eeuw waren dienaars van de hertog van Brabant. Zij kregen als beloning voor hun diensten het dorp samen met Vossem “in leen”. De hertog verwachtte blijkbaar dat zij de belangrijke handelsweg Brugge-Rijnland zouden beschermen. Daartoe hadden zij een versterkte woning nodig, die bovendien diende om hun macht tegenover de dorpelingen te beklemtonen. Hier lag de oorsprong van het kasteel van Leefdaal.

Van de oudste stenen gebouwen zijn maar een paar delen overgebleven: een kelder uit het midden van de dertiende eeuw, het benedengedeelte van de grote toren en enkele funderingen.

Op basis van deze resten kan men vermoeden dat de oude versterking vooral bestond uit een hoge woontoren of donjon op een heuvel. Het bouwwerk bezat vermoedelijk vijf niveaus. Van laag naar hoog vond men de voorraadkelder, de toegang en de keuken, het verblijf van de heer, het slaapvertrek van de heer en, helemaal bovenaan, een verdieping van waaruit men het geheel kon verdedigen.

Een of meer dienstgebouwen en een boerderij of “neerhof”, beneden de heuvel, tussen de toren en de Voerbeek maakten het complex volledig. Rondom lag een uitgestrekt domein met boomgaard, wijngaard, tuin, twee molens op de Voer en drie vijvers.

Een historische stoet in de kasteeltuin – circa 1948

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

6 Responses to Het kasteel van Leefdaal

 1. Bernard Parys schrijft:

  Waarde Heer Brumagne,

  In uw artikel over het kasteel van Leefdaal vermeldt U dat bepaalde delen van het kasteel teruggaan tot de 13de eeuw. Kan U mij ook informeren wanneer ongeveer de huidige gebouwen werden opgericht?

  Groeten,

  Bernard Parys

 2. Bart Mits schrijft:

  LEEFDALE is een Heerlykheid met een Kasteel, leggende in de Meyery van Vilvoorden, voor lange jaaren met d’eer naam van Baronny vermaard, en zedert weinig tyds door Philippus Helman gekogt. Zijn dogter Anna Francoise, bragt het ten huwelyk by Jan van Broukhoven, oudste zoon van Jan Baptista Broukhoven, Graaf van Begeyk, en van Helena Fourmont. Deze Heerlijkheid van Leefdaale, is door Karel de II Koning van Spanjen, in de jaare 1579 op de 25 van Juny, bevestigt, ten voordele van den gemelden Jan van Brouwhoven. Van de voorschreve Baronny zalmen nog nader in de gevolge spreeken. “

 3. Pingback: De non van Oirschot | Wreed en Plezant

 4. Hans Vogels schrijft:

  Is er is bekend over de heren van Leefdaal vóór 1300? Rogier van Leefdaal maakte carriere en kocht de heerlijkheid Oirschot en Perk in Noord-Brabant. Ik ben nieuwsgierig naar zijn familiaire achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.