Coigehof Leefdaal

Het Coigehof ligt in de uiterste noordwestelijke hoek van Leefdaal en dus ook van de gemeente Bertem. Over het ontstaan van het hof weet men erg weinig, tenzij dat het misschien wel meer dan duizend jaar oud is.

Rond de hoeve is een ontginningsgehucht de Coige ontstaan. Over de betekenis van de ietwat vreemde naam is al heel wat geschreven, maar niemand vond een bevredigende oplossing.

Het gehucht behoorde eertijds tot het domein van de hertog van Brabant, niet tot dat van de heer van Leefdaal. Toch maakte het altijd deel uit van de Sint Lambertus Parochie van dit dorp.

De Augustijnenpriorij van Groenendaal in het Zonienwoud verwierf de hoeve en haar tientallen hectare land op het einde van de vijftiende eeuw. Zij vernieuwde de gebouwen grondig in 1734-1738 en vormde het geheel om tot een mooie vierkanthoeve in bak- en zandsteenstijl. Zij behield het hof tot bij haar opheffing in 1784.

Het kwam in 1797 in het bezit van een Brusselse speculant en later van adellijke families.

Het landbouwbedrijf was altijd een van de grootste van Leefdaal. Belangrijke pachtersfamilies leidden het tot 1958. In dat jaar is het ganse domein in tientallen delen verkocht. De hoeve en de omliggende hectaren kwamen in het bezit van eigenaars die weinig belangstelling hadden voor de oude gebouwen. Zij aasden op een verkavelingvergunning om hun bezit om te zetten in een nieuwe woonwijk.

Het opzet is maar gedeeltelijk gelukt en dan nog voor enkele hectaren die verkocht zijn aan de bouwmaatschappij Elk zijn huis uit Tervuren.

Een reeks opeenvolgende bewoners huurden ondertussen de hoevegebouwen. Zij bekommerden er zich meestal weinig om. Deel na deel stortte in, tot alles volkomen onbewoonbaar was. De vroegere machtige hoeve is niet veel meer dan een reusachtige puinhoop.

Gelukkig staat op het gehucht Bertembos nog een Zusterhof. Het was eertijds eigendom van de Augustijnenpriorij van Leuven.

Willy Brumagne.

verwaarloosd coigehof

Dit artikel is geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink.

2 Responses to Coigehof Leefdaal

  1. Pingback: De geschiedenis van Knepper de Bas, volksheld. | Leefdaal

  2. Derom schrijft:

    zou kunnen komen van het woord koets, in dialect “koeitch/-e.
    Oorspronkelijk bestond er een rechtstreekse verbinding tussen het kasteel van Leefdaal en dit hof: de Kruisstraat. De Mezenstraat bestond nog niet (vroeger Calloostraat tot aan de melkerij), evenmin als de Boskee (1831), noch de Tervuurse steenweg (1825-28, wel een verbinding tussen Leuven en Tervuren zonder rechtstreeks met het dorp van Leefdaal), ook geen volledige verbinding naar de Dorpstraat (te zien op een oude kaart). De kasteelheer kon van zijn slot via de Dreef naar de kerk of via deze weg naar de hoeve in de Coige. (waarschijnlijk ook een pad naar Sint-Verona, latere Slagberg, en verdere verbinding met Leuven, al was het maar voor de kasteelhoeve die onder aan het kasteel stond – rond 1960 stonden daar nog koeien in de wei). De Kruisstraat (die nu pas begint aan de overkant van de steenweg) toen tot helemaal aan het kasteel, bestond uit het deel dat later de Doktoorstraat werd genoemd, het bovenste deel van de Mezenstraat (werd later een zelfstandige straat van steenweg tot aan de Dorpstraat) en ging verder naar Coige.
    Wou de heer of zijn dame dus naar het hof dan moesten zij de paardenkoets nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.