Ludwig von Beethoven

Geachte,

Ludwig Von (van) Beethoven

Mijn vader, geboren en getogen in Leefdaal, kwam gisteren thuis met een beeldje van Ludwig von Beethoven. Hij beweert dat Ludwig von Beethoven in Leefdaal geboren werd. Dat werd hem zelfs op school verteld, zegt hij. Ik kan het moeilijk geloven. Volgens geschiedenis-boeken was LVB geboren in december 1770 in Bonn (Duitsland). Misschien gaat het om een naamgenoot. Toch had ik graag geweten of hiervan in Leefdaal iets bekend is.

Hoe kan ik er het fijne van te weten komen ? Een van zijn vrienden zou een afstammeling zijn van LVB.

Graag een seintje.

Karin Smets.

 

Uit het doopregister van Bertem: Cornelis Van Beethoven, betovergrootvader van componist Ludwig.

Uit het doopregister van Bertem: Cornelis Van Beethoven, betovergrootvader van componist Ludwig (tweede akte op de afbeelding, gedateerd 20 8bris = 20 oktober 1641

Dit artikel is geplaatst in In de mail. Bookmark de permalink.

15 Responses to Ludwig von Beethoven

 1. johan morris schrijft:

  De geschiedenisboeken hebben soms gelijk: Ludwig Van Beethoven, de componist, is inderdaad geboren in Bonn en op verre na niet in Leefdaal.
  Misschien heeft uw vader het verkeerd onthouden of … heeft een Leefdaalse leerkracht met de geschiedenis een loopje genomen…

  Er is niettemin een verband: de bétovergrootvader van de beroemde Ludwig is gedoopt in Bertem (maar allicht geboren in Leefdaal), op 20 oktober 1641. Hij huwde in 1673 met Catharina Leempoel en probeerde zijn brood te verdienen als timmerman en handelaar in kaarsen. Zij kregen (ondermeer) 3 zonen. De familie verhuisde vrij snel naar Mechelen, naar het schijnt om “economische redenen”. Dat wil meestal zeggen dat ze op de loop gingen voor schuldeisers.

  De naam Van Beethoven (Van Biethoven, Van Beerthoven : het werd in de registers en notariële acten nogal eens fonetisch opgeschreven) was in Leefdaal (en Bertem) talrijk aanwezig rond 1700 en daarna. Er zullen dus rond 1770 allicht ook een paar Lodewijken V.B. in Bertem of Leefdaal rondgelopen hebben, verre familie maar geen componisten. Momenteel woont er in Leefdaal nog welgeteld 1 Van Beethoven, maar het krioelt er wel van verre verwanten met (vrouwelijke) Van Beethovens in de stamboom.

  Cornelis, de betovergrootvader dus, had 3 zonen. De jongste, Michiel, de grootvader van Ludwig, werd geboren in Mechelen maar verhuisde na de geboorte van zijn kinderen naar Duitsland, naar verluid weeral om de schuldeisers te ontlopen. Michiel kreeg 4 zonen, waarvan er twee kort na de geboorte stierven.

  De derde zoon, Ludovicus, werd in Mechelen geboren in 1712, en huwde in 1733 te Bonn met Maria-Jozef Poll. Ludovicus was zeer muzikaal; hij werd orgelist en koorleider van de keurvorst in Keulen.

  De jongste van hun 3 kinderen, Johan, huwde in 1767 met Maria-Magdalena Keverich. Zij kregen 7 kinderen, waarvan er 4 kort na de geboorte stierven. Ludwig, de componist, werd geboren op 17 december 1770 in Bonn.

  De link met Bertem (Leefdaal) is dus:
  Cornelis (1641) -> Michiel (1684) -> Ludovicus (1712) -> Johan (1739) -> Ludwig (1770)

  Bron: “Duizend van Beethovens” door A. Malcorps in Eigen schoon en de Brabander, 1959

  Zie ook: http://www.lvbeethoven.com/Bio/BiographyFamily.html

 2. chris schoonejans schrijft:

  Guillielmus SCHOON(E)JANS, né à Mechelen (Anvers) le 1er septembre 1691, reçu au baptême dans la même localité le lendemain, à l’âge de un jour 5, y décédé le 2 avril 1708, lendemain du dimanche des Rameaux, à l’âge de seize ans.

  Peter bij de doop was Guilielmus Martijn Georgius van Beethoven; maar wat is de familierelatie tov Ludwig von Beethoven? Ook heb ik de familierelatie tussen Schoonejans en van Beethoven nog niet kunnen achterhalen.

  • Johan Morris schrijft:

   Ik kan die Guilelmus Martijn Georgius van Beethoven niet terugvinden in mijn (groot) archief van zijn naamgenoten. Was de moeder van Guillelmus Schoonejans een van Beethoven en Guillelmus (dus) zijn grootvader? Wie was de doopmeter?
   In http://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters heb ik het antwoord niet gevonden, daar staan voor Mechelen enkel de alfabetische indexen van de parochieregisters, opgesteld in 1878, en de noeste samenstellers hebben er voor gekozen noch vader noch moeder te vermelden in die index. Het parochieregister zelf (O.L.Vrouw Mechelen) bevat op pagina 7 allicht meer details, maar dat is online niet te vinden.

   Volgens http://www.dewarevrienden.net/DWV/ is Guilelmus Schoon(e)jans een kind van Carolus Schoonjans en Anna Peeters, gehuwd 8-2-1688 maar dooppeter van Beethoven is in Mechelen noch bij de geboorten noch bij de huwelijken te vinden tussen 1303-1796

  • chris schoonejans schrijft:

   In Leefdaal is er inderdaad een heel belangrijke tak van van Beethoven sinds
   1675 en Arnold van Beethoven (Kampenhout omstreeks 1535 – 1610) is de
   gemeenschappelijke voorvader van Ludwig van Beethoven en de Leefdaal tak,
   maar Ludwig is zonder twijfel in Bonn geboren en geen enkele van zijn voorouders komt
   van Leefdaal.

   • Johan Morris schrijft:

    Zoals geschreven: zijn bet-overgrootvader Cornelis is in Bertem gedoopt maar zou in Leefdaal – Sinte Froene geboren en getogen zijn. Tussen 1600 en 1700 was er geen doopvont in de kapel van Sinte-Froene. Die kapel was jarenlang onder de hoede van de pastoors van Bertem maar die verwaarloosden de kapel en hadden de inboedel grotendeels verwijderd zodat doop, huwelijk of begrafenis in Bertem of elders moest gebeuren…
    Mark, de vader van Cornelis, was niet erg honkvast: hij huwde in Boortmeerbeek en daar werd ook zoon Rombaut in 1632 geboren, maar Leonardus en Maria werden beiden in Leuven gedoopt en de jongere zus Anna werd dan weer in 1644 te Nederokkerzeel gekerstend, allemaal binnen de 10 jaar na zijn huwelijk. Cornelis heeft dus hoogstens 3 jaar in Leefdaal gewoond.
    De Bertemse doopakte van Cornelis is nogal moeilijk te lezen … Ik zet ze bovenaan in het nieuwsbericht. Zijn dooppeter blijkt een zekere Cornelius Timmermans te zijn en doopmeter is een Maria xxx

 3. Lodewijk Mommaerts schrijft:

  Geloof mij of niet, ik ben nog een verwante van Ludwig Van Beethoven (Dat is de enige correcte schrijfwijze). U vindt mijn stamboom en dus ook zijn stamboom op http://www.mommaerts.eu.
  Ikzelf ben afkomstig van Vrebos. Vele familieleden waaronder mijn grootvader Alphonsus De Wit zijn afkomstig van Leefdaal, maar ook veel Mommaerts’en…
  De gegevens op mijn website zijn afkomstig van mijn databank waar nu meer dan 9.500 personen inzitten. Deze databank werd van internet genomen omdat een debiel uit Vrebos dreigde naar de politie te stappen voor de Wet op de Privacy. Nochtans staan hij en zijn gezinsleden publiek op Facebook !?!

  • Johan Morris schrijft:

   De website http://www.mommaerts.eu is momenteel onbereikbaar.
   De grootvader en dooppeter van Ludwig noemde Lodewijk maar is na zijn huwelijk in Bonn (Duitsland) Ludwig geworden. En zijn kinderen en kleinkinderen werden gedoopt als “von Beethoven”. In die tijd was een naamsverandering simpelweg afhankelijk van de dopende pastoor, en die Duitse pastoor kon ook moeilijk de schrijfwijze in de Mechelse doopregisters gaan opzoeken…

 4. Ghislain LIBERT schrijft:

  allemaal interessant om weten

 5. Derom schrijft:

  Ook wij zijn “verwanten” van Van Beethoven.
  Alles begon in Kampenhout met de geboorte van Jan Van Beethoven ca 1485. Hij is Ludwigs oud-overgrootvader en mijn stamovergrootvader.
  Zijn kleinzoon Aert of Arnold °ca 1535 huwde een 1e maal met Josijne Van Vlasselaer en kregen samen 4 kinderen waarvan met de 3e, Hendrik °ca 1572, de lijn eindigt met Ludwig.
  Josijne beland op de brandstapel, beschuldigd van toverij. En Aert huwt een 2e maal in 1600 op 65 jarige leeftijd met Petronella Geerts. Uit dit huwelijk wordt 1 zoon geboren Jan Van Beethoven °19 juli 1601 , nog altijd in Kampenhout.
  Deze Jan huwt in Leefdaal in 1634 met Ruelens Catharina. Zoon Van Biethoven Martinus ° 1682 in Leefdaal. Zijn kleindochter Van Beethoven Petronille ° Leefdaal 1754, moeder van Overloop Anna Catharina, grootmoeder van Buekenhoudt Lambertus (mijn overgrootvader langs vaders kant) en Buekenhoudt Lucia-Ludovica (mijn overgrootmoeder langs moeders kant) werd dus mijn oud-grootmoeder.
  Ondertussen werd Ludwig geboren in 1770 in Bonn met als oud-grootvader het 3e kind Hendrik uit het 1e huwelijk van Aert Van Beethoven.(wiens kleinzoon Cornelius in Bertem geboren werd).
  In Leefdaal werd nog een vrouwelijke Van Beethoven geboren in 1927. (De laatste ?)

  • admin schrijft:

   Ik ben zelf ook een nazaat van de geciteerde Martinus Van Beethoven (1682-1766) én tegelijk van zijn broers Petrus Van Biethoven (1677-1762) en Michiel Van Beethoven (1687-1757). Voor zover tot nu toe bekend, er zitten nogal wat gaten in de beschikbare registers.

   * Martinus > Joannes (1723-1759) > Petronella (1754-1806) > A.C. Overloop (1788-1829) > Joanna Maria Van Loo (1826-1901) > Paulina Emerantia Buekenhoudt (1860-1934) x J.B. Morris, mijn overgrootouders langs vaders kant.

   * Petrus > Petrus Van Bierthoven (1707-1786) > Jan Baptist Van Beethoven (1742-1797) > Anna Catherina (1788-1846) > Francisca Feyaerts (1836-1897) > J.B. Morris (1862-1910) x P.E. Buekenhoudt, nogmaals mijn overgrootouders langs vaders kant.

   * Michiel > Bernard (1719-1789) > Anna Maria (1757-1831) > Joanna Smets (1801-1855) > Guilelmus Vander Elst (1828-1905) > Maria Juliana Vander Elst x “Toingke” De Keyzer (1864-1949), mijn overgrootouders langs moeders kant.

  • Van Beethoven Stephan schrijft:

   We zijn op de dag van vandaag nog met +/- 140 afstammelingen van Aert van Beethoven 1535-1609 (in leven) … 47 onder hen werden vorige week in Bonn uitgenodigd om de 250 ste verjaardag Van Ludwig Van Beethoven (17/12/2020) te herdenken.

   • Johan Morris schrijft:

    Fijn, maar hier klopt iets niet: ook de afstammelingen van de dochter en de kleindochters enz. van Aert Van Beethoven en zijn twee echtgenotes zijn afstammelingen & bloedverwanten, alleen dragen ze een andere familienaam:
    – kleindochter Helwig Van Beethoven (°1593) had met Huibrecht Trappeniers 8 kinderen, waarvan 7 meisjes
    – kleinzoon Arnold Van Beethoven (°1595) had 8 kinderen, waarvan 5 meisjes
    – kleindochter Anna Van Beethoven (°1597) had met Jan Peeters 5 kinderen, waaronder 1 meisje
    – kleindochter Catharina Van Beethoven (°1604) had met Jan Bisschop 3 kinderen, waarvan 2 meisjes
    – kleindochter Ida Van Beethoven (°1607) had met Peter Neels 1 dochter
    – dochter Anna Van Beethoven (°1570) had met Aart De Wolf 6 kinderen waarvan 1 meisje
    – kleinzoon Mark Van Beethoven (°1601) had 5 kinderen waarvan 2 dochters
    – kleinzoon Arnold Van Beethoven (°1595) had 9 kinderen (bij 2 echtgenotes) waarvan 6 meisjes
    – kleindochter Adriana Van Beethoven (°1602) had met Petrus Langneus een zoon en een dochter
    – kleindochter Joanna Van Beethoven (°1603) had met Willem Jacobs 5 kinderen, allemaal meisjes
    – kleindochter Elisabeth Van Beethoven (°1606) stierf als kind
    – kleinzoon Jan Van Beethoven (°1608) had 8 kinderen waarvan 3 meisjes
    – kleinzoon Arnold Van Beethoven (°1611) had 1 zoon en 1 dochter
    – kleinzoon Arnold Van Beethoven (°1611) had 10 kinderen waarvan 4 meisjes
    – kleinzoon Joannes Van Beethoven (°1639 in Leefdaal) had 4 kinderen waarvan 3 meisjes
    – kleinzoon Hendrik Van Beethoven (°1642 in Leefdaal) had 7 kinderen waarvan 3 meisjes
    – kleindochter Catharina Van Beethoven (°1644) had met Jan De Rees 4 zonen
    – van kleinkinderen Catharina Van Beethoven (°1644), Arnold Van Beethoven (°1646), Magdalena Van Beethoven (°1647), Petrus Van Beethoven (°1651 in Leefdaal) en Jacoba Van Beethoven (°1676 in Leefdaal) zijn mij geen verdere gegevens bekend.

    Het zal wel duidelijk zijn dat er ondertussen nog duizenden afstammelingen van Aert in leven zijn, zij het dan met een andere familienaam, zoals ikzelf!

 6. Van Tolhuysen schrijft:

  Ik kom tot de vaststelling dat één van mijn voorvaderen getrouwd is geweest met Anna Van Beethoven. Dit moet een groottante geweest zijn van Ludwig. Dus de zus van zijn grootvader. Zijn is getrouwd in 1687 met Jeroen Van Tolhuyse. Ik weet nog niet meteen waar hij in mijn stamboom zit en of zij kinderen hadden ?

  • admin schrijft:

   Haar huwelijk met Jeroen Van Tolhuyse was volgens mijn gegevens op 13-11-1687 in Mechelen, waar zij was geboren op 22-12-1667 als eerste kind van Hendrik x Elisabeth Van den Brande die vermoedelijk huwden in Putte en daar blijkens doopaktes van de volgende kinderen ook zijn gaan wonen en er zijn begraven. Hendrik was koster-organist en notaris, dus alleszins muzikaal aangelegd.
   Deze Hendrik was een zoon van Jan (1608-1680) uit Haacht, een kleinzoon van Lambrecht uit Kampenhout (circa 1575-1636) en een achterkleinzoon van Arnold uit Kampenhout (circa 1535-1609).

   De grootvader van Ludwig was Ludovicus (1712-1773), orgelist in Keulen. Die had 1 overlevende broer, geen zussen.

   De gemeenschappelijke voorouders van Anna en Ludwig zijn … Arnold x Josijne Van Vlasselaer. Anna stamt af van Arnolds zoon Lambrecht; Ludwig stamt af van een andere zoon Hendrik.
   Anna’s grootvader Jan was een neef van Mark die de grootvader was van de overgrootvader van Ludwig… Héél ver familie dus.
   Anna huwde overigens ook met Adriaan Helsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.